GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) AŞILAR


GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) AŞILAR 

Aşılama annenin, fetusun ve yenidoğanın önlenebilir morbidite ve mortalitesinin azaltılmasında önemli bir etkendir. Aşılama ile annenin ve dolayısıyla fetusun sağlığı korunurken geçen pasif antikorlar sayesinde yenidoğanın ilk altı ayında enfeksiyonlardan korunması sağlanır. Gebelikte inaktif (ölü) virüs ya da bakteri ve toksoid kullanılarak yapılan aşılamalarda herhangi bir risk izlenmemiştir.
Emzirme döneminde aşılama yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Aşılamaya genellikle 2. trimesterde başlanır. Aşılamada amaç: gebelik esnasında fetusta konjenital malformasyon, büyüme geriliği, ölü doğum ve nörolojik arazlara sebep olan enfeksiyonlardan korumak, erken doğum eylemini azaltmak, gebelik esnasında daha şiddetli seyreden hastalıklardan anneyi korumak (influenza, hepatit B v.b), yenidoğan enfeksiyonlarını azaltmak şeklinde sıralanabilir. Gebelikte kızamıkçık, su çiçeği gibi canlı aşılar yapılmaz, zararlıdır. Bu aşıların gerek varsa gebelikten önce tamamlanmaları gerekir.

Hepatit B aşısı: Taşıyıcı annelerin bebeklerine doğum sırasında hastalık bulaşabilir bu yüzden hepatit B taşıyıcı annelerin bebeklerine doğar doğmaz ilk 12 saatte hepatit B aşısı ve immunglobulini uygulanmalıdır. Eşi hepatit B taşıyıcı olan gebeler o zamana kadar aşı yaptırmamışsa gebelikte muhakkak aşılanmalıdır.   

İnfluenza (grip) aşısı: İnfluenza aşısı her yıl oluşan antijene göre hazırlanan ölü virus aşısıdır. Gebelikte kullanımında herhangi bir olumsuz etki bildirilmemiştir. Emzirme döneminde de güvenle yapılabilir. Gebeliğin 2. ve 3. trimesterini influenza mevsiminde geçirecek olan tüm gebelere influenza aşısı yapılmalıdır.

Tetanos aşısı: Daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanılır. Daha önce tetanos aşıları serisini tamamlamış gebelerde 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz verilir. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz %60 ölümcül olacaktır, bunun önlenmesi açısından bu aşılar çok önemlidir. 

Kuduz aşısı: Gebelikte şüpheli hayvanlarla temas durumunda kuduz aşısı ve immunglobulin yapılmalıdır.

0 yorum on "GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) AŞILAR "

Yorum Gönder

 

Anne ve Bebişi Copyright 2008 All Rights Reserved Annelik Duygusu

Bu site kişileri bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, sağlık hizmeti vermemektedir. Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.